Gyarapítja a közvagyont az állami tulajdonosi jog gyakorlása


2019. jún 05. írta: Takarék

Az állami tulajdonosi joggyakorlás alapelve, hogy gyarapítsák a közvagyont, megőrizzék az értékállóságát, és felelősségteljesen gazdálkodjanak a hozzájuk tartozó mintegy 17 ezer milliárd forintnyi vagyonnal - mondta Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden az Országgyűlés gazdasági bizottságában éves meghallgatásán. Hozzátette: az állami tulajdonosi joggyakorlásnál a 2010-ben meghatározott vagyonpolitikai személetet és célokat viszik tovább.

Kitért arra, hogy szétválasztották az állam megrendelői és tulajdonosi funkcióját. A megrendelői oldal és a szakpolitika a szakminisztériumnál van, tárcájához a tulajdonosi joggyakorlás tartozik, a szakpolitika megvalósítását pedig az állami tulajdonban lévő vállalatok révén is elősegítik.

A Magyar Fejlesztési Bankot új pályára állították, folyamatosan bővülő termékkínálattal, az uniós források kihelyezése mellett a kkv-szektor finanszírozását segíti A miniszter elmondta: az idén – várhatóan az év végéig – befejeződik a 2013-ban megkezdett takarékszövetkezeti konszolidáció. Az eredetileg csaknem száz pénzügyi szolgáltató folyamatosan hatékonysági problémákkal küzdött, de az elmúlt években sikerült egy eredményesebb cégcsoportot felépíteni, s a szolgáltatások országosan átláthatók lettek – mondta Bártfai-Mager. A következő időszakban már az egységes üzleti tevékenységre fókuszálnak, s 2019 végére egyetlen pénzügyi csoporttá alakul át a megmaradt takarékszövetkezetek szervezete, így a nagyszámú fiókhálózatnak köszönhetően ez a pénzügyi szervezet lesz a legelérhetőbb bank idehaza.

bartfai_mager_20andrea_3985_flag.jpg

Szólj hozzá

közvagyon értékállóság Bártfai-Mager Andrea