Ismét meghaladta a várakozásokat a GDP növekedése


2019. máj 16. írta: Takarék

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva és kiegyensúlyozva 5,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője jelezte: jelentősen gyorsult az ipar és különösen az építőipar kibocsátása, a kiskereskedelmi forgalom gyorsulása továbbra is élénk fogyasztásra utal, a külkereskedelmi egyenleg csökkenése pedig az ipari termelés élénkülésének köszönhetően kisebb mértékben rontotta a GDP-t.

Az elemző a következő negyedévekben az egyre magasabb bázis miatt fokozatos lassulásra számít, de úgy látja, hogy a GDP növekedése így is elérheti idén a 4,7 százalékot, míg jövőre 3,7 százalékos lehet. Kommentárjában kifejtette: a kétszámjegyű béremelkedés és a családvédelmi akcióterv hatására a fogyasztás tartós oszlopa marad a növekedésnek. A beruházási boom folytatódik az irodapiac, az ipar, a logisztika, a szálláshely-szolgáltatás és a kereskedelem területén. Idén várható a lakásátadások érdemi felfutása, ami a következő években tetőzhet, a kedvezményes újlakás áfa kivezetését részben ellensúlyozhatja a csok kiterjesztése.

Eközben a következő években várható a tisztán állami beruházások felfutása is. Továbbra is ömlik a működő tőke, a tavalyi 1380 milliárd forint értékű beruházási döntés után idén már közel 950 milliárd forintnyi beruházásról döntöttek. Az így létrejövő új exportkapacitások pedig ellensúlyozhatják a gyenge külső keresletet, a külkereskedelmi többlet pedig a némileg lassuló belső kereslet mellett a következő években ismét növekedésnek indulhat, így pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéséhez.

Az első negyedévben az eddig megjelent adatok alapján a hazai GDP növekedése jóval megelőzte a régiós növekedést, a román GDP 5%-kal, a szlovák GDP3,7%-kal, míg a cseh GDP 2,5%-kal bővült, a hazai GDP növekedése jó eséllyel éllovas lehet az egész EU-ban. A hazai gazdaság felzárkózása érdemben gyorsult, mintegy 4 százalékponttal haladja meg az euró-övezet, és 3,7 százalékponttal az EU növekedését.

suppangergely-807x510.jpg

Szólj hozzá

elemző KSH GDP GDP-növekedés Suppan Gergely