Folytatódott az exportnövekedés


2019. máj 10. írta: Takarék

Márciusban az áruexport euróban számított értéke 4,9, az importé 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal

A külkereskedelmi többlet csökkenésének mértéke lényegesen elmaradt az előző negyedévekhez képest, így az idei első negyedévben jóval kisebb mértékben volt befolyással a GDP növekedésére, ami szintén hozzájárulhatott az első negyedéves GDP érdemi élénküléséhez – jelzi Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az adatokat értékelve.

Az import gyors növekedése továbbra is a beruházások és a fogyasztás robosztus dinamikáját tükrözik, ugyanakkor az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb olajárak valamelyest javíthatták a cserearányokat az energiahordozók importárának mérséklődésének köszönhetően.

A kifejezetten romló európai és nemzetközi konjunktúra ellenére az export élénkülése pedig a jobb kapacitás-kihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözi. Tavaly összesen 4,3 százalékkal nőtt az export, míg 6,9 százalékkal nőtt az import, ennek hatására a külkereskedelmi többlet 2,037 milliárd euróval 6,04 milliárd euróra csökkent.

A következő években újra emelkedhet a külkereskedelem többlete, 2021-től az új Mercedes-gyár tervezett üzembe helyezése miatt akár erőteljesebben is. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat.

Ez hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2020 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére, valamint jövőre a forint erősödésére számítunk – írja az elemző.

blog_37.jpg

Szólj hozzá

export Suppan Gergely áruexport