Rekordnyereséget ért el tavaly a Takarék Jelzálogbank Nyrt.


2019. ápr 26. írta: Takarék

Rekordméretű, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséget ért el 2018-ban a Takarék Jelzálogbank Nyrt. A tőzsdei társaság meghatározó szereplője a magyar jelzáloghitel-piacnak, minden negyedik jelzáloglevelet a Takarék Jelzálogbank bocsátotta ki. A Takarék Csoport idén is bővülésre számít a jelzáloghitelezésben a kedvező piaci feltéteknek és a sikeres modernizációs stratégiának köszönhetően.

A Takarék Jelzálogbank kiugróan jó csoport szintű eredménye a Takarék Csoport gyökeres megújítását, korszerűsítését célzó stratégiája mentén született, úgy, hogy a pénzintézet tavaly április óta kizárólag jelzáloglevelek kibocsátásával és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozásával foglalkozik. A Takarék Jelzálogbank, amely 2015 óta része a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációjának, a csoport tagjainak kizárólagos partnere a jelzáloghitel-refinanszírozásában. Az elmúlt években fokozatosan adta át kiegészítő tevékenységeit az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknak (a Takarék Csoport központi bankjának), lakossági jelzáloghitelezési tevékenységét pedig tavaly a Takarék Kereskedelmi Banknak. A megújulás idén lezárul azzal, hogy a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. beolvad a szövetkezeti hitelintézetek egyesülésével létrejövő új, teljes országos lefedettséggel működő Takarékbankba, így a jelzálogbank teljesen letisztult portfolióval működik majd a piacon, a Takarékbank és más magyar bankok jelzáloghitel-refinanszírozójaként.

A Takarék Jelzálogbanknak már 12 magyarországi pénzintézettel van refinanszírozási szerződése, a refinanszírozási hitelek állománya a tavalyi év végére 169,3 milliárd forintra nőtt, ami 25 százalékos emelkedés egy év alatt. A sikeres működés eredményeként a bank mérlegfőösszege 2018 végére mintegy 10 százalékkal 333,3 milliárd forintra nőtt. A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált nyeresége 6,6 milliárd forint lett, szemben a 2017-es 8,2 milliárd forintos veszteséggel.

A Takarék Jelzálogbank rekordnyeresége is mutatja, hogy miközben jól halad a csoport szerkezeti átalakítása, fordulatot értünk el az üzleti eredményekben – mondta Vida József, a bank elnöke. A takarékszövetkezeti szektor konszolidációja lehetővé teszi, hogy a letisztított portfoliójú jelzálogbank a következő években is a csoport meghatározó tagja és a magyar piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

A jelzálogbank tavalyi eredményéhez hozzájárult egyrészt a Magyar Nemzeti Bank aktív jelenléte a jelzáloglevelek piacán, másrészt az, hogy 2018. október 1-jétől a teljesítendő jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 20 százalékra emelkedett, ennek köszönhetően pedig megélénkült a refinanszírozási tevékenység. A magyarországi jelzáloglevél piac összesített állománya 2018 végére már meghaladta az 1200 milliárd forintot. Szintén segítette a jelzálogbank konszolidált eredményét a többségi tulajdonában lévő Takarék Kereskedelmi Bank kiemelten eredményes működése. A Takarék Kereskedelmi Bank 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el tavaly a magyar számviteli szabványok szerint.

A Takarék Jelzálogbank a jelzáloghitel-refinanszírozási piac második legnagyobb szereplőjeként a jövőben tovább kívánja folytatni az elmúlt évben mutatott dinamikus üzleti növekedést, immár teljes mértékben a refinanszírozási szolgáltatásokra és jelzáloglevél-kibocsátásra kíván koncentrálni. 2019-ben a Takarék Jelzálogbank a refinanszírozási üzleti volumenének az előző évhez hasonló, körülbelül 25 százalékos növekedésével számol. A várható növekedéshez kedvező alapot biztosít a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt., valamint a külső partnerbankok idén is folytatódó expanziója a jelzálog-hitelezésben. A banknak a tőzsdei jelenlét miatt is fontos a stabilan nyereséges működési pálya fenntartása. A Takarék Jelzálogbank a működési modell további hatékonyságnövelésével, és a Takarék Csoport középtávú stratégiájába illeszkedve további költségcsökkentési lépésekkel igyekszik eredményességét növelni - mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

takbank-1-e1531905799115.jpg

Szólj hozzá

nyereség Vida József Takarék Jelzálogbank Takarék csoport