Takarék csoport: vidéken könnyebb összespórolni egy lakást


2019. ápr 24. írta: Takarék

Ahhoz, hogy egy fiatal fizetéséből lakást vegyen, Budapesten több mint kétszer annyi ideig, 8,5 évig kell dolgoznia észak-magyarországi társához képest, aki már 3,6 évnyi regionális átlagjövedelemből meg tud venni egy 60 négyzetméteres ingatlant – derült ki a Takarék Index elemzőinek kutatásából.

Budapesten egy négyzetméter lakásért átlagosan 1,71 havi jövedelmet kell kifizetni, Észak-Alföldön 1,31 havi régiós átlagbért, Nyugat-Dunántúlon 1,29-et, Dél-Alföldön 1,05-öt, Dél-Dunántúlon 1,03-at.

Kevesebb mint egyhavi keresetből a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon lehet megvenni egy négyzetméter lakást. A fővárosban az állami támogatások egy háromgyerekes családnál egy új lakás értékének harmadát, egy községben majdnem a kétharmadát is kitehetik - jegyezték meg.

Azt is részletezték: három gyermeket vállaló, 60 négyzetméteres új lakást vásárló családok esetében a fővárosban a lakás értékének 32,5 százalékát éri el az állami támogatások összege, a megyeszékhelyek és városok esetében 51-59 százalékos mértékű az arány, míg a községekben majdnem 62 százalék.

A használt lakásokhoz felvehető támogatás a fővárosban egy két gyermeket vállaló házaspár esetében egy átlagos árú 60 négyzetméteres lakásnál a vételár kevesebb mint 5 százalékára elég a 2018 decemberében fennálló szabályok alapján. A községekben viszont majdnem 30 százalékot tesz ki ez az arány, míg a megyeszékhelyeken 10, a városokban pedig 15 százalékot.

Magyarországon az átlagosan 130 ezer forintos négyzetméterárakhoz 180 ezer forintos bérek társulnak, ott tehát a szorzó jóval alacsonyabb, mint egy, 0,72" - számolt be a kutatás eredményeiről Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője az InfoRádióban. Az elérhető állami támogatást figyelembe véve a legnagyobb támogatást a községekben lakó háromgyermekes családok tudják igénybe venni új építésű lakásra. "Esetükben akár 60 százalék is lehet a támogatás a teljes értékhez képest" - fűzte hozzá Incze Zsombor. Ettől nem sokkal marad el a vidéki városi 59 százalékos arány, Budapesten ugyanez az arány 30 százalékos.

blog_24.jpg

Szólj hozzá

fizetés vidék lakásárak Takarék Index