Több mint 67,3 milliárd forintos többlettel zárta az év első két hónapját az államháztartás


2019. már 22. írta: Takarék

Több mint 67,3 milliárd forintos többlettel zárta az év első két hónapját az államháztartás központi alrendszere, erősítette meg az előzetes adatokat részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.

A Takarékbank vezető elemzője, Suppan Gergely az InfoRádióban azt mondta, év elején a tervezettnél sokkal több adóbevétel folyt be:

„Az első két hónap alapján, hogyha összevonjuk az első két hónapot, mert igazából így érdemes figyelni, mert egy-egy hónapban elcsúszhatnak az ilyen áfabevallási határidők, meg egyebek. Tehát egy hónapot figyelembe véve egy korábbi hónappal, azért azt szezonális hatások befolyásolják az adatokat. De hogyha két hónapnyi adatot nézünk, akkor azt látjuk, hogy a teljes éves előirányzott bevételi terve az 18%-ban teljesült, miközben egy évvel ezelőtt még csak 13%-on állt a mutató. Tehát az, hogy két hónap alatt teljesül az éves bevétel 18%-a, az azt jelenti, hogy ömlenek a költségvetésbe a bevételek. Ebbe részben benne van az is, hogy az első két hónapban rengeteg uniós átutalás érkezett, tehát szemben a tavalyi évhez képest, amikor az első két hónapban szinte csak csordogáltak, ha nem is érkeztek. Tehát most jelentős uniós források is megérkeztek a költségvetésbe, de ugyanakkor azért ki kell emelni, hogy az adóbevételek is, amik függetlenek az uniós forrásoktól, rendkívül jól alakulnak. Az első két hónapban például csak az áfabevételből 66%-kal több folyt be, mint egy évvel ezelőtti első két hónapban, ami azt jelenti, hogy egyrészt pörög a gazdaság, tehát egyértelműen dübörög a gazdaság, másrészt pedig nagyon jelentős kifehéredés zajlik, hiszen a tavalyi év második felében vezették be az online számlázást a cégek között és vélhetően az ebből származó fehéredés is befolyik a költségvetésbe. Tehát azt jelenti, hogy jelentősen felülmúlhatja a költségvetés bevételi terveket, főleg a fogyasztáshoz kapcsolt adók oldaláról. Az szja bevételek nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakulnak. Ez is tízen valahány százalékos többletet mutat az egy évvel ezelőttihez képest, ami mutatja azt, hogy növekednek a bérek, tehát az adóalap egyértelműen növekszik. Ugyanígy növekednek a társadalombiztosítási alapok bevételei, a szociális hozzájárulási adó-, meg járulékbevételek is jelentősen növekednek. Tehát mind a foglalkoztatás növekedése, mind pedig a bérek növekedése benne van a számokban.”

Forrás: InfoRádió Mérleg

suppan_jpg_1200x630_q85_crop-center_upscale.jpg

Szólj hozzá