Lassult a kiskereskedelmi bővülés


2019. feb 06. írta: Takarék

A tavalyi évben 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzőket meglepte a növekedés ütemének lassulása.

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel együtt a tavalyi évben 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte, meglepően 3,7 százalékra lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése decemberben az egy hónappal korábbi 5 százalékról, míg naptárhatással megtisztítva a növekedés 4,1 százalékra lassult a novemberi 4,9 százalék után. Mint mondta, a meglepetést az okozta, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma stagnált az egy évvel korábbihoz képest, ami azt is tükrözheti, hogy a háztartások lényegesen többet fogyasztottak a vendéglátásban. Ugyanakkor a nem élelmiszer üzletek nyolc százalékos forgalomnövekedése továbbra is robosztus, míg az üzemanyag kiskereskedelmi üzletek forgalma 4,9 százalékkal bővült. A tavalyi évben összesen hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg a 2015. évi átlaghoz képest 19 százalékkal, 2010-hez képest pedig 30,9 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Sokan mentek étterembe, és üdülni

Suppan közölte: idén a reálbérek növekedése hat százalékhoz közeli mértékben folytatódhat a várakozásuk szerint, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is folytatódhat, azonban ennek mértéke 4,3 százalékra lassulhat. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autó regisztrációk pedig az első hónapban 9,2 százalékkal emelkedtek, noha szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában. A kiskereskedelem folytatódó dinamikus növekedése összhangban van a Takarékbank azon várakozásával, hogy idén a GDP növekedése csak mérsékelten lassul, így a tavalyi 4,8 százalékos GDP növekedést idén 4,2 százalékos növekedés követheti. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

Tartós folyamatok

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy tartósak a kiskereskedelem alakulását meghatározó folyamatok, a forgalombővülés elsősorban a nem élelmiszerek iránti fokozott keresletnek köszönhető. Ezen belül is kiugró volt a növekedés tavaly az iparcikk jellegű vegyes cikkeknél, a csomagküldő és internetes forgalomban. A használt cikkek viszont gyengén szerepeltek 2018-ban, a háztartások ugyanis az új termékek felé fordultak, ez pedig a lakosság vásárlóerejének erősödésére utal – emelte ki. Az elemző a tavalyi 6 százalékos növekedés után idén 4-5 százalék körüli bővülést vár. A szerény mértékű lassulásban a magas bázis mellett szerepet játszhat, hogy a nettó reálbérek növekedése az idén a tavalyinál kisebb mértékű lesz.

Dinamikus belső fogyasztás

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője elmondta, a várakozásokat alulmúló decemberi adat ellenére továbbra sem gyenge a kiskereskedelmi növekedés dinamikája. Ugyanakkor a statisztika már előrevetíti a kiskereskedelmi forgalom idei évre várt csökkenő trendjét. Vagyis a 2019-es adatok várhatóan elmaradnak majd a 2018-as kiemelkedően magas kiskereskedelmi forgalombővüléstől, ám a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének hajtóereje maradhat. A némileg lassuló, de továbbra is emelkedő bérek, a feszes munkapiac támogatják a belső keresletet, illetve a viszonylag mérsékeltebb ütemű inflációs számok is fűthetik a fogyasztók pozitív kilátásait. A dinamikus belső fogyasztás magas importtartalma pedig hozzájárulhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet további apadásához. Összességében idén 4,6 százalékkal emelkedhet a kiskereskedelmi forgalom volumene és 3,6 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – vélte.

Forrás: Hirado.hu

 237843.jpg(Kép: azuzlet.hu)

Szólj hozzá