Közel kétszáz bankfiók zárt be tavaly


2019. jan 11. írta: Takarék

Valamivel több mint 2200 hitelintézeti fiók működött Magyarországon január elején, ami hozzávetőleg kétszázzal kevesebb a 2017 végén kimutatott 2420-nál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból és a jegybanki fiókkereső alkalmazás adataiból, számol be a Világgazdaság.

A jegybank keresőalkalmazásának adatai szerint változatlanul meglehetősen koncentrált a bankfiókok eloszlása, legalábbis ami az egyes szolgáltatókat illeti. Száztagúnál nagyobb hálózattal ugyan már csak négy szereplő – a Takarék csoport, az OTP Bank, a K&H és az Erste – rendelkezik, ám ezek adják a teljes fióki mennyiség hozzávetőleg 80 százalékát. (Ebből igen nagy szelet jut a Takarék csoportra, amely az MNB keresőjének tegnapi adatai szerint mintegy 1100 egységből álló hálózatot működtet országszerte.)

A hitelintézeti fiókhálózat további zsugorodása persze nem túlságosan meglepő, hiszen egyre kisebb a pénzügyeiket kizárólag személyesen intéző ügyfelek aránya, és persze maguk a szolgáltatók is igyekeznek az elektronikus csatornák intenzív használata felé terelni lakossági és céges partnereiket. Ráadásul a bankfiókok üzemeltetése az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a pénzügyi szolgáltatóknál, tehát a hálózat áramvonalasításával a költségek szintjén rövid idő alatt érezhető javulást lehet elérni.

Szólj hozzá