Idén is kitarthat a gazdasági növekedés lendülete


2019. jan 11. írta: Takarék

A magyar gazdaság alapjai stabilak, az idei évben sem tűnik elérhetetlennek a négyszázalékos növekedés. Orbán Viktor szerint a gazdaság stabil, és ez várható az idén is. Kérdés persze, hogy az erőteljes növekedés mennyire lesz tartható, vajon a GDP bővülése 2019-ben is eléri-e a négy százalékot.

Optimistának tűnhet, de idén akár a 4,2 százalékos gazdasági bővülés is elérhető, azaz a múlt év után szintén sikerülhet magasabb szinten tartani ezt a mutatót – mondta a Magyar Időknek Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. A szakértő ezt a többi között arra alapozza, hogy várhatóan az idén tetőznek a lakásátadások. Az elmúlt években – a kormányzati lépések, így például a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetésének hatására – nagy lendületet vett az építőipar, de sok ingatlan átadásánál nem lehetett tartani a tervezett határidőket. Suppan Gergely szerint ebben az évben valóságos boom várható a piacon. Mindez érezteti a hatását a gazdasági növekedésben is, amelyhez ez az ágazat egy százalékpontot adhat hozzá.

Az elemző megemlítette azt is, hogy új modellekkel gyarapszik a magyarországi autógyártás, azaz: erősödnek a kapacitások. Ezek mellett számolni kell az uniós pénzekkel, amelyek szintén pörgetik a beruházásokat. Ez utóbbi növekedése az idén elérheti a tíz százalékot.

Minden bizonnyal szintén kitart a lakossági fogyasztás növekedése, amely – ha az ideitől kisebb mértékben is – négy százalék körül alakulhat. – Magyarországon stabil tényezők erősítik a gazdaság alapjait, de a nemzetközi környezet rengeteg kockázatot mutat – figyelmeztetett Suppan Gergely.

Európa teljesítménye korántsem nevezhető erősnek, ez több tényezőre vezethető vissza. A német ipari termelés csökken, jelezve a gazdasági teljesítmény lassulását. Ebben szerep játszik az amerikai kormányzat által indított kereskedelmi háború, Nagy-Britannia uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnésének a kockázata, ahogy a feltörekvő piacok gyengélkedése is. A TakarékBank szakértője szerint az sem kedvező kilátás, hogy Olaszország technikai recesszióba kerülhet, de nem segítenek a franciaországi események sem. A francia tüntetésekkel kapcsolatban még decemberben Bruno Le Maire gazdasági miniszter is úgy nyilatkozott, hogy a demonstrációknak katasztrofálisak a hatásai a gazdaságra. Szerinte a zavargások 0,1 százalékpontot vettek el 2018-ban a negyedik negyedévi növekedésből.

image00001.jpg

Szólj hozzá