Ezért drágul a mindennapi kenyerünk


2019. jan 02. írta: Takarék

Magyarország — Sokan meghökkentek az ünnepi nagybevásárlások során, mennyivel többet kellett fizetniük az ilyenkor általában nagyobb kenyéradagért, mint egy évvel korábban.

Emögött az áll, hogy a kenyér alapanyaga, a búza a szokatlanul nagy áprilisi szárazság után a júniustól egészen augusztusig tartó aszály hatására jelentősen megdrágult – hívják fel a figyelmet a Takarék Csoport szakértői. Az áremelkedés a piaci kereslet-kínálat alakulásának természetes folyománya: hosszú idő után az idén először fordult elő, hogy a búzafogyasztás magasabb, mint amennyit annak kielégítéséhez a termelők előállítottak. E hiányt pedig a raktárkészletek nem tudták teljes mértékben eltüntetni, miután azok szintje a tavalyi rekordtól akár 5 százalékkal is elmaradhat. Emiatt voltak kénytelenek a pékek felemelni a péksütemények, köztük a kenyér árát, általában tíz százalékot is meghaladó mértékben. Valamint azért is, mert – mint az az Agrárgazdasági Kutatóintézet felméréséből kiderül – a pékek veszteséggel adják tovább a termékeiket. Nemcsak emiatt nem kizárt, hogy még koránt sincs vége a drágulásnak. A minimálbér emelése és a dráguló villamos energia miatt januárban szinte borítékolható a liszt árának növekedése, ami szintén alapvető fontosságú anyaga a kenyér gyártásának. Ez rövid időn belül már a második lisztáremelés lenne, miután az aratás után már átlagban 8-9 százalékkal drágult e termék. Ugyanakkor a mostani áremelkedés sokáig már nem tartható fenn – vélik a Takarék Csoport szakértői.

kenyer1.jpg

Szólj hozzá