A jegybank egy "finom mozdulatot" tett a monetáris politika normalizálása felé


2018. dec 19. írta: Takarék

Nem módosított az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén, és a kamatfolyosó sem változott - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel. A monetáris tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése a tartós inflációs folyamatok függvénye - közölte a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a kamatot változatlanul hagyó ülést követően.

Suppan Gergelynek, a TakarékBank vezető elemzője nem számít a monetáris kondíciók szigorítására a jövő év közepéig, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor. Ez egyrészt a forintlikviditást nyújtó swapállomány fokozatos szűkítésével, másrészt az egynapos kamatok lassú emelésével történhet, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése 2020 közepétől.

Jelezte: a tartósan laza magyarországi monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet is támogathatja, mivel a Fed jövőre leállíthatja a kamatemelési ciklust, míg az EKB 2019 második felére várt kamatemelése későbbre tolódhat.

letoltes.jpg

Szólj hozzá

jegybank alapkamat monetáris Suppan Gergely