Hitelzsonglőrök kezdik ellepni Magyarországot - Elszabadul a pokol?


2018. dec 18. írta: Takarék

Ismét kialakult egy jól elkülöníthető réteg Magyarországon, amely az átlagnál sokkal kisebb jövedelemmel rendelkezik, felelőtlen eladósodásra hajlamos és a már felvett hitele miatt fokozottan ki van téve egy gazdasági sokk veszélyének - írja a Portfolio. Egyre többen vannak azok is, akik a lakáshitelük előtt (akár önerő gyanánt) személyi kölcsönt is felvesznek. Az MNB friss adatai alapján mutat pillanatképet a portál a helyzet komolyságáról.

A lakáshiteleket sokkal nagyobb átlagösszeggel és hosszabb futamidővel veszik fel a háztartások, ezért a bankok stabilitása szempontjából nagyobb jelentőségük van. Társadalmi, szociális szempontból viszont legalább ennyire érdekesek a kétharmadrészt hitelintézetek, harmadrészt pénzügyi vállalkozások által kihelyezett személyi kölcsönök.

A magyar lakosság személyikölcsön-tartozása 2009 elején 676 milliárd forinton tetőzött. A legfrissebb, október végi MNB-statisztikák alapján ezt az elmúlt hetekben ismét elérhettük, így idén év végén dől meg a csaknem 10 évvel ezelőtti csúcs. Fontos kockázatmérséklő tényező, hogy míg annak idején a személyi kölcsönök több mint 40%-a devizahitel volt, mára ezek gyakorlatilag eltűntek.

real.jpg

Szólj hozzá

hitel eladósodás lakáshitel jövedelem