A magyar Takarékbank vékonyabb szerkezettel, hitelnyújtással tervez


2018. dec 14. írta: Takarék

Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója interjút adott a Reutersnek, a világ egyik legnagyobb, legbefolyásosabb, londoni székhelyű, globális hírügynökségének. Vida József az interjúban elmondta: a bank a múlt hónapban jelentett be jelentős stratégiai újításokat, részvényeik az elmúlt 6 hónapban 23 százalékkal nőttek a BÉT-en, ami időszaki rekord a parketten, mivel a befektetők olyan hatékonysági intézkedések  bevezetésére számítottak, amelyek javíthatják üzleti kilátásaikat. A csoport, amely a tavalyi évet 12,3 milliárd forintos veszteséggel zárta, az OTP Bankkal és más külföldi hitelezőkkel verseng, mint amilyen a KBC és az UniCredit, céljaként a 30 milliárd forintos éves nettó nyereséget tűzte ki célnak. Vida elmondta, „Ha a következő évet sikerül a pozitív nulla tartományban zárni (a szerkezetátalakítási költségeket is beleértve) az nagy sikernek bizonyulna.”

Hozzátette, a csoport a következő években 86 százalékról 65 százalékra kívánja lecsökkenteni a költség/bevételi arányát (CIR). „Nagyon erős hatékonyságnövelésre és erős bevételnövekedésre lesz szükségünk lesz ahhoz, hogy elérhessük ezeket a célokat”, mondta Vida.

„Új lakossági hitelezésünk 2018-ban elérte a 600 milliárd forintot. Szeretnénk ezt 858 milliárdra emelni 2023-ra, vagy körülbelül a harmadával növelni”, tette hozzá. A bank a következő két évben nagy keresletre számít a jelzáloghitelek iránt. A Takarék Csoport a vállalati hitelállományt is hasonló mértékben, körülbelül 300 milliárd forinttal szeretné növelni, továbbá különálló mezőgazdasági tevékenységet kíván létrehozni vállalati és kiskereskedelmi tevékenységei mellett.

vidaj.png

Szólj hozzá