Lassabb ütemben, de marad a kiskereskedelem bővülése


2018. dec 06. írta: Takarék

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, a magasabb bázis miatt az év hátralevő részében már lassulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése. A tavalyi 5,6 százalékos növekedést az idén gyorsabb, 6,3 százalékos növekedés követheti, ami hozzájárul a GDP növekedésének idei gyorsulásához is - tette hozzá.

Kitért arra, hogy jövőre a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat a várakozásaik szerint, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is tovább tarthat, a mértéke azonban 4,5 százalékra lassulhat. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az új autó regisztrációk pedig az első tizenegy hónapban 20,4 százalékkal emelkedtek, noha szeptembertől az új károsanyagkibocsátás-mérési szabályozások bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van a Takarékbank azon várakozásával, hogy idén a tavalyi 4,1 százalékot meghaladó lehet a gazdaság növekedése, így 4,8 százalékos GDP-emelkedésre számítanak. 

hegyvidek_borverseny_180607_1355_dsc_4091.jpg

 

Szólj hozzá