Patai Mihály: Trianon óta nem fordult elő ilyen


2018. dec 05. írta: Takarék

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint ott tart "volumenében és arányaiban" a magyar bankrendszer, mint 2006-ban. Trianon óta nem volt ilyen jó egyensúlyi helyzetben a gazdaságunk, összességében pedig még soha nem volt a mostaninál jobb állapotban. Ugyanakkor a bankrendszer a kelleténél magasabb költséghányaddal dolgozik, a tranzakciós illetéket pedig újra lehetne gondolni az azonnali fizetési rendszer 2019. július 1-jei bevezetése után. Közölte, hogy jövő júliustól bevezetik az azonnali fizetési rendszert, amellyel minden utalás öt másodpercen belül teljesül.

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint a mostani növekedési ciklus a magyar gazdaságtörténetbe óriási sikertörténetként fog bevonulni, és Magyarország egy következő válságot sokkal kisebb problémákkal fog átvészelni, mint eddig bármikor az elmúlt száz évben.

Patai Mihály a Növekedés.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában azt mondta, hogy „azért különleges ez a mostani helyzet, mert most fordul elő először, hogy van egy tartós növekedési ciklusunk, 7-10 év minimum, és a legfontosabb makro mérlegek rendben vannak”. Az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív – közölte rámutatva arra, hogy „ez a három mérleg soha nem volt így kézben tartva az elmúlt száz évben”.

Szerinte ebből az következik, hogy a következő leszálló ágba a magyar gazdaság úgy fog belekerülni, hogy nincsenek egyensúlyi problémái. Vagyis a következő válságot sokkal kisebb problémákkal fogjuk átvészelni, mint eddig bármikor az elmúlt száz évben – mondta Patai Mihály.

A Bankszövetség elnöke szerint gazdasági visszaesés nélkül tudja Magyarország a következő ciklust végigmanőverezni, egy nagyon alacsony növekedéssel, de visszaesés nélkül. „Korábban minden válságba úgy mentünk bele, hogy fizetési mérleg és államháztartási deficitproblémákkal küszködött az ország, a külkereskedelmi mérlegünk pedig tradicionálisan deficites volt” – mutatott rá. Hangsúlyozta: most teljesen más a helyzet, és ez Trianon óta nem fordult elő. Ennél jobb állapotban még soha nem volt a magyar gazdaság.

Patai Mihály elmondta azt is, hogy idén 4,5, jövőre 3 százalék feletti növekedést várnak, utána, 2020-ban pedig valamivel 3 százalék alattit.

A lakáshitelek növekedéséről szólva arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank tanulva a devizahitelezésből és a válságból, leszabályozta a folyamatokat és számos esetben „megkötötte” a bankok és az ügyfelek kezét. Emellett igyekszik a fix kamatozás irányába tolni a piacot. Van még számos olyan szabályozás, amit a közvélemény nem lát, amely az eszköz-forrás gazdálkodást befolyásolja a bankokban. Nagyon körültekintően szabályozott a következő 10-30 évre a lakossági hitelnyújtás – mutatott rá.

Patai Mihály közölte, jövő júliustól bevezetik az azonnali fizetési rendszert, az „instant paymentet”. Ezzel a világszínvonalú technológiával – Európában csak öt országban van ilyen és ott sem teljeskörűen nyújtják a bankok – mindenkinek az utalása öt másodpercen belül teljesül, bármikor is utal – magyarázta hozzátéve: ha ez bekövetkezik, akkor a tranzakciós illetéket is újra lehet gondolni, és az viszont az egész készpénzállományra is hatást gyakorol majd.

shutterstock_438205852.jpg

Szólj hozzá

bankszövetség stabilitás gazdasági növekedés instant payment Patai Mihály