Miért van szükség az állami garanciavállalásra a hitelezésben?


2018. nov 30. írta: Takarék

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója (képünkön) volt a tegnap A Nap vendége a Trend FM műsorában. Az adásban az hitelezésben vállalt állami garanciavállalásról beszélgetett a műsorvezető Emőd Pállal.

„A rövid lejáratú hitelek túlsúlya igen jelentős, ami azt jelenti, hogy akkor azt évente szinte újra kötjük. Tehát ez egy szerződésgyár, szoktam volt mondani. Tehát, ha a prototípust összerakjuk, kialakítjuk a terméket, és tekintve, hogy valamennyi kkv hitelezéssel foglalkozó kereskedelmi bank és takarékszövetkezet a partnerünk, ezért kis túlzással azt is tudom mondani, hogy a Garantiqanak van a legnagyobb hálózata ilyen értelemben Magyarországon, mert minden bankfiókban és takarékszövetkezeti fiókban elérhetőek vagyunk.”

Arról is beszélt: „a válság idején az állam nyújtott nekünk segítséget azzal, hogy a korábbi 70%-os viszontgaranciát felemelte 85-re, másrészt pedig a Magyar Fejlesztési Bank, aki 3 milliárdos összegű tőkét juttatott a rendelkezésünkre és ez a két eszköz biztosította azt, hogy rendre helyt tudtunk állni még úgy is, hogy megfeleljünk a hitelintézeti követelményeknek, a tőkére vonatkozó szabályoknak”.

buza_eva_04_02-1024x681.jpg

Fotó: Garantiqa

Szólj hozzá