A forintgyengülés is megjelent az októberi inflációban


2018. nov 09. írta: Takarék

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, szeptemberhez viszonyítva 0,5 százalékkal emelkedtek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a várakozásokat meghaladva közel hatéves csúcsra ugrott az infláció októberben. Az áremelkedést továbbra is az üzemanyagárak drágulása, a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, valamint az idényáras élelmiszerek árainak feltehetően átmeneti megugrása okozta. A 2,6 százalékra emelkedett maginfláció a valós inflációs nyomás hiányát jelzi. Az elmúlt hónapokban látott forintgyengülés hatását mutatja.

Az őszi hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzhetett az infláció, így az év hátralevő részében emiatt mérséklődhet a drágulás üteme, bár néhány hónapig így is meghaladhatja a 3 százalékos jegybanki inflációs célt.

Éves átlagban idén 3 százalékos inflációra számít az elemző. A tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a monetáris tanács lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával.

cigarettes.jpg

 

Szólj hozzá