Egyre többet költenek a boltokban a magyar háztartások


2018. nov 08. írta: Takarék

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott első becslése szerint szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint szeptemberben a bank várakozásainak megfelelő ütemben bővült a kiskereskedelmi forgalom, ami az egy évvel korábbi erős bázis miatt mutat lassulást   az előző hónapban mért  növekedéshez képest.

Az idén 8 százalékot meghaladó reálbér növekedés, a  16 éves csúcsa közelében tartózkodó fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt Suppan Gergely szerint a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, ám az év hátralevő részében a magasabb bázis miatt már lassulhat. A tavalyi 5,6 százalékos növekedés az idén 6,3 százalékosra gyorsulhat,  ami hozzájárul a GDP növekedésének gyorsulásához is.

A forgalom növekedésének idei gyorsulása összhangban van a Takarékbank szakértőinek  azon várakozásával, hogy idén a tavalyit 4,1 százalékot meghaladó, 4,6 százalékos lehet a GDP növekedése.

image00001.jpg

Szólj hozzá