Rég nem látott vérengzés a tőzsdéken


2018. okt 12. írta: Takarék

Tegnap világszerte beszakadtak a részvényindexek, az amerikai S&P 500 index például február óta nem látott esést mutatott, a Nasdaq Composite pedig idén még nem látott mértékben gyengült. A Dow Jones 830 pontos mínuszban zárt, ami abszolút értékben mérve minden idők harmadik legnagyobb esése – írja az Origo.

Az indexek többsége 4 százalék körüli mértékben veszített értékéből, a legnagyobb mértékben a tajvani és a sencseni tőzsde esett, közel 6,5 százalékkal – olvasható a TAKARÉKBANK napi pénzpiaci összefoglalójában.

Suppan Gergely, a TAKARÉKBANK elemzője a FigyelőOnline-nak elmondta: a háttérben valószínűleg az áll, hogy az amerikai jegybank, a Fed szigorított, amelynek következményeként emelkednek a kötvényhozamok. Turbulenciát okozhatott még az is, hogy küszöbön állnak a kereskedelmi háborúk, és a feltörekvő piacokon is problémás a helyzet. Közben nem sikerül megoldást találni az olaszországi pénzügyi helyzetre, utóbbi most Európa egyik legnagyobb kockázata. S ide tartozik még, hogy globálisan a technológia szektor hatalmasakat szenved, ami, tekintve, hogy az ágazathoz tartozó értékpapírok a főszereplők, óriási mínuszokat okoz.

Suppan Gergely hozzátette: a forint euróval szembeni árfolyama beragadt a 325-ös sávba, és szerinte a Budapesti Értéktőzsde is 10 százalékkal alulértékelt. A közgazdász szerint nem mi vagyunk a “felelősek”. Magyarország ugyanis a feltörekvő piacokhoz tartozik, amit lefelé áraznak a kereskedők.

stock-market-down.pngFotó: Trade Brains

 

Szólj hozzá