A közfoglalkoztatásból kilépők miatt nőtt a munkanélküliség június-augusztusban


2018. sze 28. írta: Takarék

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentése szerint a június-augusztusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 22 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a munkanélküliség minimális emelkedése arra vezethető vissza, hogy a közfoglalkoztatottak leépítése gyors ütemben halad és az elsődleges munkaerőpiac robosztus bővülése sem képes ezt teljesen ellensúlyozni. A közfoglalkoztatásból elkezdődött - többek közt - a papíron szakképzettséggel rendelkezők kizárása. Itt viszont jelentős részben a "roncs társadalom" olyan szegleteiről van szó, akik még a kedvező munkaerőpiaci környezetben sem képesek elhelyezkedni, mivel a legalapvetőbb készségeik is hiányoznak a munkavállaláshoz.

A foglalkoztatási rátában a versenyképesebb EU-s tagállamokkal összehasonlítva továbbra is jelentős, 4-5 százalékos javulásra van lehetőség. Az aktív korú népesség létszáma alapján ez további 250-300 ezer friss munkavállalót jelent, ezt követően lenne jelenthető ki a teljes foglalkoztatottság.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére Horváth András szerint a magyar gazdaság továbbra is 500 ezres munkaerő tartalékkal rendelkezik az inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve, bár a képzetlenségi problémák nagyon jelentősek. A képzett munkavállalók hiánya tovább lassítja a gazdasági növekedést, de  egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását, illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál. A szűkös munkaerő-kínálatból eredő további erőteljes reálbér-növekedés pedig tovább ösztönzi a lakossági fogyasztást és beruházásokat.

work-1.jpg

Szólj hozzá