Már a tízéves fixálás a sláger a lakáshitelnél


2018. sze 26. írta: Takarék

A bankok szerint a szigorodó adósságfék-szabályok korábbi bevezetése az ügyfélkör csekély rétegét érintette volna, most pedig már az új előírások nélkül is a tízéves kamatperiódusú hitelek a legkelendőbbek - írja a Világgazdaság. Hiába lesznek szigorúbb szabályok az ötéves fixálású termékekre, a kínálatukban tartják őket a bankok; a tizenöt évre fixált termékek bevezetését még csak néhányan lépték meg.

A Takarékbanknál és a takarékszövetkezeti hálózatban kínált hitelek több mint kétharmada volt MFL-kölcsön tavasszal. Ám némileg meglepő, hogy az adatok szerint a nyáron az MFL-hitelek kissé teret vesztettek a piaci konstrukciójú fix hitelekkel, illetve a változó kamatozású termékekkel szemben.

 


real-estate-sales-llc-flip-cheap-houses-3.jpg

Durva drágulásra felkészülni, hétfőtől új világ jön!

Nemcsak az adósságfék-szabályok szigorodnak október 1-jétől, hanem jóval többet kell fizetni a közjegyzők munkájáért is a hitelfelvétel során az eddiginél. 23 nemperes közjegyzői eljárásból 13 esetében változnak a díjak egy hétfőn hatályba lépő IM-rendelet szerint. A Portfolio megnézte, mi minden változik egy lakáshitel esetében, és azt találtuk, hogy többszörösére, egy átlaghitel esetében bőven százezer forint fölé emelkedhet a közjegyzői díj anélkül, hogy a hitel THM-e ettől változna. A hitelfelvevők szerencséjére a bankok sokszor átvállalják költségek egy részét, a drágulás azonban már inkább a hitelfelvevőket sújtja majd, ha nem emelnek kedvezményeiken.

Szólj hozzá