Tartósan nőnek a reálbérek Magyarországon


2018. sze 21. írta: Takarék

Júliusban 12,8 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál, az első hét hónapban 12,1 százalékkal nőttek a munkajövedelmek - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Horváth András, a TAKARÉKBANK elemzője közölte: a várakozásokat felülmúlva nőttek a bruttó bérek júliusban 12,8 százalékkal a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum emelések hatására. A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 326v700 forint volt, míg a nettó átlagkereset 225 800 forinton állt, figyelembe véve a családi adókedvezményeket.

Mint mondta, közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset havi 337 100 forint volt a hónapban. A nettó bérek szintén 12,8 százalékkal emelkedtek, így a reálbér növekedés 9,1 százalék volt. A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres béreinek növekedése 10,8 százalék volt az előző havi 10,1 százalék után, így újra gyorsuló ütemben nőnek a bérek a versenyszférában.

Mint mondta, idén 11 százalékot meghaladó bérnövekedést várunk a képzett munkaerő hiánya illetve a 8 és 12 százalékos további bérminimum-emelkedés miatt. Jövőre jelenleg 9 százalékos átlagos növekedést várunk, de ezt jelentősen befolyásolhatják az őszi bérminimum tárgyalások. Idén a várt 2,8 százalékos éves infláció mellett ez 8,2 százalékos reálbér növekedést jelent, míg 2019-ben 5,5 százalék lehet az emelkedés, 2013-tól 2018 végéig pedig közfoglalkoztatottak nélkül számolva 44 százalékkal nőnek a reálbérek. A továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív maradhat, sőt a számokból az látszik, hogy ismét gyorsul az üteme.

factory-workers-america-news-manufacturing-jobs-world-news-1-938x450.jpgFotó: Fair Observer

Szólj hozzá