Takarék-részvényt is adna a kormány a Corvinust működtető állami alapítványnak


2018. sze 14. írta: Takarék

Jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Budapesti Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Mint ismertette: a fenntartói modellváltás előkészítéséért az innovációs tárca felel, ezért erre az időszakra a fenntartói jogok is ide kerülnek. Jelezte: a kormány jelentős vagyont fog az alapítvány rendelkezésére bocsátani, amit kizárólag az intézmény fenntartására, működtetésére és fejlesztésére lehet fordítani. Gulyás Gergely kiemelte: Corvinus ösztöndíj-program jön létre, ami az állami finanszírozással azonos feltételek mellett támogatja majd a tehetséges, illetve rászoruló hallgatókat.

Kérdésre azt mondta, „a kormány jelentős részvényvagyont fog az alapítvány tulajdonába adni, ami hosszú távon mindenféle további kormányzati segítség nélkül is garantálja az egyetem működését és azt is garantálja, hogy jelentős fejlesztésekre sor kerülhessen”.                  

A Portfolio szerint ha tőzsdei cégre gondolt a miniszter, akkor hét vállalat részvényeiből lehet választani, a magyar tőzsdén a MOL-ban, a Richterben, az Elműben és az Émászban, a Rábában, a PannErgyben és a TAKARÉK JELZÁLOGBANKBAN van állami tulajdon. Mivel a cél valószínűleg nem az, hogy az alapítvány felélje ezt a vagyont, vagyis értékesítse a részvényeket, ezért logikus az a feltételezés, hogy a tőzsdei cégek által fizetett osztalékból fedezhetné működését a Corvinust működtető alapítvány. Jelentősebb osztalékot a MOL, a Richter, az Elmű és az Émász fizet (a tavalyi eredmény után idén fizetett osztalékok alapján), úgyhogy a Portfolio szerint ebből a négy cégből kerülhet ki az a kettő, amelyikről Gulyás beszélt.

corvinus_university_budapest_main_building.jpgFotó: Wikipédia

Szólj hozzá