3,4% maradt az infláció


2018. sze 11. írta: Takarék

Az előző hónaphoz hasonlóan 3,4% maradt az infláció, kissé meghaladva a várakozásokat, amit az idényáras élelmiszerárak emelkedése okozott. A fogyasztói árak 0,1%-kal nőttek egy hónap alatt. Az érdemi inflációs nyomás hiányát továbbra is tükrözi, hogy a maginfláció 2,2%-ra süllyedt.

Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület kivételével továbbra sem érzékelhetőek, a múlt hónapokban látott forintgyengülés hatását mutatják a tartós fogyasztási cikkek előző hónapban mért egyhavi 1%-os drágulása. Mivel a forint némileg visszakorrigált, és az év hátralevő részében további pozitív korrekcióra számítunk, ezért további infláció növelő hatást nem várunk, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak. A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály általokozott terményár emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását. Jelentősen, 14,5%-kal nőttek az idényáras élelmiszerek árai, 8,4%-kal drágult a vaj, 9,5%-kal a száraztészta, valamint 6%-kal a tejtermékek, ezzel szemben 23,6%-kal csökkent a cukor ára. Így az élelmiszerárak összesen a várakozások felett, 4,1%-kal emelkedtek. 4,6%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül is az utóbbiak árnövekedése 6,2% volt a jövedéki adóemelés miatt. A háztartási energia 1,6%-kal, ezen belül a tűzifa 13,5%-kal, a palackos gáz 10,3%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 1,7%-kal, a ruházkodási cikkeké nem változott. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 7,1%-al, ezen belül a járműüzemanyagokért 16,3%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,2%-kal kevesebbet kellett fizetni.  

A nyári hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzhetett az infláció, így az év hátralevő részében újra mérséklődhet a drágulás üteme, azonban néhány hónapig átmenetileg így is meghaladhatja a 3%-os inflációs célt, amit az okozott, hogy az üzemanyagárak a tavalyi év közepén jelentősen csökkentek, így a viszonyítási bázis, míg idén több geopolitikai feszültség miatt is jelentősen emelkedtek az olaj- és üzemanyagárak. A következő hónapokban azonban az egy évvel ezelőtti emelkedő bázis miatt egyre kisebb lesz az üzemanyagok inflációt befolyásoló hatása, ami az év végére visszahúzhatja az inflációt a 3%-os cél alá. Az év eleji célzott áfa csökkentések is támogatják az alacsony inflációt.

Az év végére ezért az infláció ismét kissé mérséklődhet, így idén átlagosan 2,8%-os inflációra számít a Takarékbank, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még nem mutatkoznak jelei. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával. 2019 elején ismét 3% fölé emelkedhet az infláció, azonban az üzemanyagok az idei év közepén látott magas bázisa miatt jövő év közepére megint 3% alá kerülhet, éves átlagban 2,85%-os inflációra számít a Takarékbank.

dairy.jpgFotó: thisisFINLAND

Szólj hozzá