Többlet a külkereskedelemben


2018. sze 07. írta: Takarék

373 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben júliusban. Kiemelkedően, 11,4%-kal bővült az export euróértéke, míg az import növekedése 10,6% volt az egy évvel ezelőttihez képest, így a külkereskedelmi többlet 91 millió euróval nőtt a tavaly júliusihoz képest. Az első hét hónapban az export euróértéke 5,7%-kal, az importé 6,8%-kal nőtt, így 307 millió euróval 4593 millió euróra csökkent a külkereskedelmi többlet.

A csökkenő külkereskedelmi többletet a robosztus belső kereslet, különösen a beruházások szárnyalása, a dinamikusan növekvő fogyasztás és készletfeltöltések okozták, mivel az import összességében gyorsabban nőtt, mint az export. Az év egészében arra számít a Takarékbank, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 550 millió euróval 7,53 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,6%-ra gyorsulhat.

nastvdobatemnaprogps4d78c22040_imtd.jpgFotó: Táíchính

A robosztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, ezzel szemben a magasabb olajárak ronthatják a cserearányokat. A kereskedelmi háborúk fokozódása némi kockázatot jelenthet, de egyelőre közvetlenül nem érintik a hazai gazdaságot. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére a forint erősödésére számít a Takarékbank a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.

 

 

Szólj hozzá