Októbertől jönnek a tizenöt éves kamatrögzítésű MFL-termékek


2018. sze 06. írta: Takarék

Októbertől elérhetővé válhatnak a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek a bankoknál, mert a jegybank módosította a minősítési keretrendszert – számol be a bank közleménye.

Az MNB az egyre népszerűbb fogyasztóbarát hitelek új típusának bevezetésével is ösztönzi a hosszabb fix kamatperiódusú, s így biztonságosabb jelzáloghitelek terjedését. Az ügyfelek újonnan kötött, éven túli kamatperiódusú lakáshitel-szerződéseinek csaknem 60 százaléka már fogyasztóbarát konstrukció.

Az MNB által bő egy éve létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítési rendszer keretében a forgalmazó hitelintézetek 2018. július végéig mintegy 178 milliárd forint minősített lakáshitelt folyósítottak, s közel 16 ezer ügyfélszerződést kötöttek. Jelenleg immár a hazai bankok, takarékszövetkezetek által havonta kihelyezett ¬összes éven túli kamatperiódusú lakáshitel csaknem 60 százaléka MFL minősítésű konstrukció. Az 1 évnél ¬hosszabb időszakra vagy a teljes futam¬idő végéig kamatfixált – MFL és egyéb – termékek a teljes új lakáshitel-kihelyezés több mint 85 százalékát adják, miközben egy évvel ezelőtt még csak 50 százalék körül volt ez az arány.

shutterstock_749773.jpgFotó: Shutterstock

Szólj hozzá