Egyre hosszabb időre fixálják a kamatokat a lakáshiteleknél


2018. sze 05. írta: Takarék

Megközelítette a 80 százalékot az éven túl fix kamatozású lakáshitelek aránya az új szerződéseken belül 2018 első hét hónapjában. Most a legtöbben az egy és öt év közötti kamatperiódusokat választják, de az adósság fékszabályozás módosulása miatt ez változhat.

Tovább emelkedett az egy éven túl fix kamatozású lakáshitelek aránya a háztartások új szerződésein belül: 2018 első hét hónapjában 79,1 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 60,5 százalékkal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból. Az arány csökkenésével párhuzamosan jelentősen zsugorodott a legfeljebb egyéves kamatperiódusú hitelek új szerződéseinek összege is: éppen meghaladta a 100 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbihoz képest 27,4 százalékos visszaesés.

Az éven túli kamatperiódusú hitelek közül egyértelműen az egy és öt év közötti fixálásúak a legnépszerűbbek: az idén az első hét hónapban ezek adták az összes új lakáshitel-kihelyezés 44,8 százalékát, miközben egy évvel korábban még 32,8 százalékos volt a súlyuk. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi hónapokban megkötött szerződéseknél a leggyakrabban a három- és az ötéves kamatfixálást választották az adósok.

Forrás: Világgazdaság

dhill-20170815-real-estate-loans.jpg

Szólj hozzá

lakáshitel kamat MNB