Nőtt a foglalkoztatottak száma


2018. aug 29. írta: Takarék

A május-júliusi időszakban az előző év azonos időszakához képest 50 ezer fős növekedéssel 4.484 millió volt a foglalkoztatottak száma. A változáshoz az elsődleges munkaerőpiac 92 ezer fős növekedéssel, a közfoglalkoztatottak száma 37 ezer fős csökkenéssel, a külföldi telephelyen dolgozók száma pedig 6 ezer fős csökkenéssel járult hozzá. Az előző 3 havi átlaghoz képest 9 ezer fővel nőtt a létszám. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 23 ezer fővel 4.650 millióra növekedett.

Ezzel párhuzamosan 3.6%-on maradt a munkanélküliségi ráta május-július átlagában, ami közel megfelel a várakozásoknak és az EU harmadik legalacsonyabb adata. A munkanélküliek száma 1 ezer fővel növekedett az előző 3 havi átlaghoz, míg 27 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

Így a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 74.6%-a dolgozott, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 72.2%-os átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 78.5%-os rátájának eléréséhez.

A foglalkoztatottak száma a mezőgazdaság és a szolgáltatások kivételével minden piaci ágazatban bővülést mutatott 2018. II. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóiparban 11 ezer, az építőiparban ismét kiemelkedő, 40 ezer új munkahely keletkezett, a közszolgáltatások területén pedig 13 ezer új állás jött létre. A piaci szolgáltatások területén 23, a mezőgazdaságban 6 ezer fővel csökkent a létszám éves alapon.

A foglalkoztatottak száma várhatóan idén a nyári hónapokban átlépi a 4.5 millió főt, az 1980-as évek eleje óta először. A munkanélküliségi ráta 2018-ban 3.1%-ig süllyed a nyár végére, az éves átlag pedig 3.5% lehet. Tovább közelít a teljes foglalkoztatottság állapota felé a magyar gazdaság, azonban a sokat hangozatott munkanélküliségi ráta helyett ennek megállapításához érdemesebb a foglalkoztatási rátát vizsgálni, ami sokkal inkább kifejezi ezt az állapotot. Ezt a rátát tekintve pedig további 4-5%-os javulásra van tér az ideális munkavállalási korú népességben, a legjobb teljesítményt nyújtó európai államokhoz képest. Az aktív korú népesség létszáma alapján ez további 250-300 ezer új munkahelyet jelent, ezt követően lenne kijelenthető a teljes foglalkoztatottság. Ennek forrását az intézményi statisztikák is alátámasztják, a munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is közel 500 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik az inaktívak jelentős számát, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve, bár a képzettségi problémák itt jelentősek lehetnek.

workers_and_workers.jpgFotó: Shutterstock 

Továbbá a központi államigazgatás hatékonyságának növelésével több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében. A képzett munkavállalók hiánya lassíthatja a bővülést, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését. A szűkös munkaerő-kínálatból eredő további erőteljes reálbér növekedés pedig tovább ösztönzi a lakossági beruházásokat és a fogyasztást is.

foglalkoztatottak_2018_aug.png

 

Szólj hozzá