Vesztettek népszerűségükből a rizikós hitelek


2018. aug 15. írta: Takarék

Erős fél évet zárt a magyarországi lakáspiac: az első hat hónapban a bankok közel 400 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, éves összevetésben 36 százalékos az emelkedés – derül ki a BankRáció.hu jegybanki és saját adatokon alapuló összeállításából, írja a VILÁGGAZDASÁG.

„A féléves számok tulajdonképpen nem meglepők, a havonta érkező adatokból már látni lehetett, hogy bőven 30 százalék feletti növekedés lesz az új lakáshitelek piacán. Az emelkedés részben a lakáspiaci élénkülés, ezen belül a használt és új lakások iránti kereslet következménye. Szerepet játszik a bő-vülésben az állami lakástámogatási rendszer és a nettó reálbérek jelentős emelkedése is” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Az új lakáshiteleken belül egyre nagyobb a hosszabb távon kiszámítható, több mint egy évre fix tör-lesztést garantáló konstrukciók aránya, miközben a rizikósabb, változó kamatozásúak fokozatoan visszaszorulnak. Januárban a változó kamatozású lakáshitelek aránya a teljes piacon még 32 száza-lékos volt, aztán hónapról hónapra csökkent. Júniusban mindössze 16 százalékot tett ki, vagyis csak minden hatodik lakáshitelnél választottak változó kamatozást a hitelfelvevők.

ask-joe.jpgFotó: Toronto Star

 

Szólj hozzá