Nem kell aggódnunk a bankbetétünk miatt


2018. aug 15. írta: Takarék

Biztonságos, ha bankbetétbe helyezzük a pénzünket? És mi van, ha valami történik a bankkal? Ezekre a kérdésekre kapunk most választ - írja a Blikk.

- Lakást adtunk el, az új otthonunk megvételéig több hónapra bankbetétbe tennénk a vételárat. Ki védi meg a pénzünket, ha netán baj történne a bankkal? – érdeklődött G. László Gyömrőről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőitől. Válaszában Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője, a Blikk jegybankára összefoglalta a témában a legfontosabb tudnivalókat is.

Itthon az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig, azaz több mint 30 millió forintig vállal garanciát az ügyfelek – magánszemélyek, cégek, civil szervezetek stb. – betéteire, folyószámlapénzükre és esedékes kamatukra, azok tényleges összegének megfelelően. Az OBA-nak a magyarországi bankok díjbefizetéseiből áll rendelkezésre vagyon e célra. Szükség esetén ráadásul akár a magyar állam készfizető-kezessége mellett hitelt is fel tudna venni. Az OBA valamely magyarországi bank, TAKARÉKSZÖVETKEZET vagy lakástakarék-pénztár, illetve ezek külföldi fióktelepei fizetésképtelensége esetén fizeti ki a károsultakat.

bankbetet.jpgFotó: banci.org

 

 

Szólj hozzá