Milliárdos többlet a külkereskedelemben


2018. aug 09. írta: Takarék

A várakozásoknál lényegesen magasabb, 1,07 milliárd euró többlet keletkezett a külkereskedelemben júniusban, ami a második legnagyobb érték a 2016. júniusában mért 1,15 milliárd euró után. Kiemelkedően, 8,89%-kal bővült az export euróértéke, míg az import növekedése 8,43% volt az egy évvel ezelőttihez képest, így a külkereskedelmi többlet 119 millió euróval nőtt a tavaly júniusihoz képest.

Az első hat hónapban az export euróértéke 4,9%-kal, az importé 6,3%-kal nőtt, így 432 millió euróval 4290 millió euróra csökkent a külkereskedelmi többlet. A második negyedévben összesen 387 millió euróval csökkent a külkereskedelmi többlet, így az áruforgalom ronthatta a GDP növekedését, amit részben ellensúlyozhatott a szolgáltatások többletének növekedése. A csökkenő külkereskedelmi többletet a robosztus belső kereslet, különösen a beruházások szárnyalása, a dinamikusan növekvő fogyasztás és készletfeltöltések okozták, mivel az import összességében gyorsabban nőtt, mint az export.

kulker_merleg_1.jpgFotó: finnacialtribune.com

Az év egészében arra számítunk, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 600 millió euróval 7,48 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,6%-ra gyorsulhat. A robosztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, ezzel szemben a magasabb olajárak ronthatják a cserearányokat. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év második felében a forint erősödésére számítunk a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.

kulker_2018_aug.png

 

Szólj hozzá