Gyorsuló infláció


2018. aug 08. írta: Takarék

Júliusban a várakozásokat enyhén meghaladva 3,4%-ra gyorsult az infláció az előző havi 3,1% után, amit elsősorban az okozott, hogy egy évvel ezelőtt éppen csökkentek, míg most éppen emelkedtek az üzemanyagárak, így az alacsonyabb bázishoz képest magasabb volt az üzemanyagok áremelkedési üteme. A fogyasztói árak 0,3%-kal nőttek egy hónap alatt. Az érdemi inflációs nyomás hiányát továbbra is tükrözi, hogy a maginfláció az előző hónapokhoz hasonlóan 2,4% maradt.

Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület kivételével továbbra sem érzékelhetőek, a múlt hónapokban látott forintgyengülés hatását mutatják a tartós fogyasztási cikkek egyhavi 1%-os, ezen belül a járművek 1,9%-os drágulása. Mivel a forint némileg visszakorrigált, és az év hátralevő részében további pozitív korrekcióra számítunk, ezért további infláció növelő hatást nem várunk, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak. A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály általokozott terményár emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását.

Ahogy számítottunk rá, a tojásárak visszarendeződése folytatódott, egy hónap alatt 2,6%-kal csökkentek a tojásárak, így az éves növekedési ütem 7%-ra csillapodott az év elején mért 49%-os árrobbanás után. Jelentősen, 9,7%-kal drágult a vaj, 9,2%-kal a száraztészta, valamint 7,2%-kal a tejtermékek, ezzel szemben 23,5%-kal csökkent a cukor ára. Így az élelmiszerárak összesen 3,6%-kal emelkedtek. 5,3%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül is az utóbbiak árnövekedése 7,5% volt a jövedéki adóemelés miatt.

A háztartási energia 1,5%-kal, ezen belül a tűzifa 13,3%-kal, a palackos gáz 7,2%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 1,6%-kal, a ruházkodási cikkeké 0,7%-kal emelkedtek. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 7,5%-al, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,8%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,1%-kal kevesebbet kellett fizetni.  

dc-cover-ucargo7fd1m7qi8ns848gq2hr7-20170608023405_medi.jpgFotó: Deccan Chronicle

Júliusban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzhetett az infláció, így az év hátralevő részében újra mérséklődhet a drágulás üteme, azonban néhány hónapig átmenetileg így is meghaladhatja a 3%-os inflációs célt, amit az okozott, hogy az üzemanyagárak a tavalyi év közepén jelentősen csökkentek, így a viszonyítási bázis, míg idén több geopolitikai feszültség miatt is jelentősen emelkedtek az olaj- és üzemanyagárak. A következő hónapokban azonban az egy évvel ezelőtti emelkedő bázis miatt egyre kisebb lesz az üzemanyagok inflációt befolyásoló hatása, ami az év végére visszahúzhatja az inflációt a 3%-os cél alá.

Az év eleji célzott áfa csökkentések is támogatják az alacsony inflációt. Az év végére ezért az infláció ismét kissé mérséklődhet, így idén átlagosan 2,7%-os inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még nem mutatkoznak jelei. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával. 2019 elején ismét 3% fölé emelkedhet az infláció, azonban az üzemanyagok az idei év közepén látott magas bázisa miatt jövő év közepére megint 3% alá kerülhet, éves átlagban 2,85%-os inflációra számítunk.

inflacio_2018_aug.png

Szólj hozzá