Növekedett az ipari termelés


2018. aug 07. írta: Takarék

A nyers adatok alapján 4,2%-ra gyorsult az ipari termelés növekedési üteme júniusban az előző havi 0,4%-os növekedés után. Munkanaphatással megtisztítva azonban 3,1%-ra lassult a növekedés az előző havi 3,8%-ról, míg egy hónap alatt szezonálisan és munkanappal kiigazítva 1,2%-kal csökkent az ipari termelés.

A KSH előzetes közlése alapján az ipart az elektronikai gyártás húzta, az élelmiszeripar növekedése átlagos volt, ezzel szemben a járműgyártás átlag alatti növekedést mutatott. Az ipar kilátásai továbbra is kedvezőek, így a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására. Kedvező, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre erősebb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat, amit tükröz az ipari és építőipari hangulat történelmi csúcsra emelkedése is. Noha az elmúlt hónapokban az európai és német konjunktúra indexek visszaestek, a növekedés folytatását jelzik előre.electronics-manufacturing-services2-3379041831.jpgFotó: giltronicsassociates.com

Idén összességében 5,6%-ra gyorsulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3% után, míg a nyers növekedés 5,3%-ra gyorsulhat az előző évi 4,6%-ról, ami hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához, így idén 4,6%-os GDP növekedésre számítunk, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2015 óta az ipari termelés 9,6%-kal, 2010-hez képest pedig 34%-kal bővült.

ipari_termeles_2018_aug.png

Szólj hozzá