Hatéves csúcson a vállalati hitelek


2018. aug 06. írta: Takarék

Folytatódik a dinamikus növekedés a vállalati hitelek piacán: mind az új szerződések volumene, mind pedig a hitelek állománya jelentősen bővült az első fél évben - írja a VILÁGGAZDASÁG.

Rég nem látott bővülést ért el a vállalati hitelpiac az első fél évben Magyarországon: a nem pénzügyi tevékenységet folytató cégeknél lévő hitelek állománya 7040,5 milliárd forintot ért el június végén, amely amellett, hogy 14,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi mennyiségnél, hatéves csúcsot is jelent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a leggyorsabb ütemben a folyószámlahitelek állománya emelkedett a vállalatoknál a június végig tartó egy év alatt: 23,3 százalékkal, 1358 milliárd forintra növekedett.

Látványos, 15,2 százalékos bővülés mutatkozott az öt éven túli futamidejű hiteleknél is, amelyeknek a mennyisége az első fél év végére meghaladta a 3200 milliárd forintot. Szintén gyorsabban emelkedett az átlagnál a devizahitelek állománya, amely 17,7 százalékos bővülés után 3152 milliárd forintot ért el: ezzel az idegen fizetőeszközben nyilvántartott kölcsönök súlya bő egy százalékponttal, 44,77 százalékra nőtt a teljes portfólión belül.

fanuc_r2000ib_atwork.jpgFotó: de.wikipedia.org

Szólj hozzá