Dinamikusan bővül a kiskereskedelem


2018. aug 03. írta: Takarék

Júniusban a nyers adat szerint 6,5%-kal, míg naptárhatással kiigazítva 6,1%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel ezelőttihez képest, ami ugyan lassulást mutat 7,1%-os, illetve 7,7%-os növekedéshez képest, de továbbra is dinamikus növekedést tükröz.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,8%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,9%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az idén folytatódó, jelentős, 8%-hoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat. Így a tavalyi összességében 5,3%-os növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,2%-os növekedés követhet, ami érdemben hozzájárulhat a GDP növekedésének gyorsulásához is.

petrol.jpgFotó: ekonomski.mk

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autóeladások pedig az első hét hónapban 29%-kal emelkedtek. A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozásunkkal, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,6%-os, vagy akár annál gyorsabb GDP növekedésre számítunk. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, így a GDP növekedése is meghaladhatja a várakozásokat. 2015 átlagához képest 17,2%-kal, 2010-hez képest pedig 28,9%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

kisker_2018_aug.png

Szólj hozzá