A szolgáltató szektor lehet a húzóágazat


2018. aug 02. írta: Takarék

A következő években stagnálás, majd fokozatos, lassú csökkenés várható az ipar súlyában – mondta a VILÁGGAZDASÁG kérdésére Horváth András, a TAKARÉKBANK elemzője. Ezen valamennyit segíthet a BMW frissen bejelentett beruházása, amelynek köszönhetően a gyár beüzemelésekor néhány tizedszázalékot emelkedhet a szektor részaránya a GDP-n belül, hosszú távon azonban csökkenő trendre kell számítani.

Az ipar aránya a GDP-termelésben az elmúlt években 23 százalék körül mozgott, az elmúlt évtizedekben pedig a szektor csökkenését figyelhettük meg a gazdaságon belül. Fokozatosan tolódunk a posztindusztriális termelési szerkezet felé, és az érdemi hozzáadott érték termelésének szerepét lassan átveszi a szolgáltató szektor. A nyár végén várható versenyképességi intézkedések – amelyeknek a magyar tulajdonú kkv-k lehetnek a nyertesei – is az ipar lassú leépülése felé mutatnak. Horváth András hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter is említette a napokban, hogy a magyar cégeknek nem a feldolgozóiparban, hanem a szolgáltató szektorban kell felvenniük a versenyt a külföldi konkurenciával, ezen a területen ugyanis érdemi esélyük van jobb szolgáltatást nyújtani, különösen az innováció vezérelt piacokon.

Az ipar arányának fokozatos csökkenése elkerülhetetlen ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon a nyugati országokhoz – hangsúlyozta a Takarékbank szakértője. Ehhez az innováció vezérelte gazdaságra való átállás szükséges, amit a magas hozzáadott értékű szolgáltatások és a kutatás-fejlesztés tesz lehetővé. A jelentős mértékű uniós forrásoknak köszönhetően számos feldolgozóipari beruházás valósul meg a következő években. Horváth András ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a termelésbe álló gyárak hosszú távú fennmaradása kérdéses. A kapacitások bővítésének és a szolgáltató szektor, illetve a kutatás-fejlesztés térnyerésének kettőse okozza azt a folyamatot, hogy néhány évig még gyakorlatilag stagnál az ipar részesedése a GDP-ben, majd erodálódik az ágazat teljesítménye.

food-processing-unit.jpgFotó: Food Safety Helpline

Szólj hozzá