Szüreti várakozások


2018. aug 01. írta: Takarék

Az Agrárminisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Balatonboglári Borvidék HT, a balatonboglári önkormányzat és a Kwizda Agro Hungary Kft. által jegyzett szőlőtermesztési és borászati tanácskozás előadásai aktuális kérdéseket vettek górcső alá - írja a MAGYAR MEZŐGAZDASÁG.

A megkérdezettek válaszai alapján Tokaj, Eger, Badacsony, Villány, Sopron, a Balaton és Szekszárd a legismertebb borvidékek. „Az ágazati stratégiában megfogalmaztuk, hogy a szőlőtermesztés több mint egy mezőgazdasági ágazat – mondta az elnök. – A szőlő tájalkotó kultúra, és egyben a magyar vidék szerves része.” Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy több borvidékünkön – így a Balatonon is – az urbanizáció jelenti a legnagyobb kihívást. Az egykori szőlőültetvények helyén egyre gyakrabban sorakoznak víkendházak. Ezt a folyamatot egyértelműen lassítani kell, sőt lehetőleg meg kellene állítani.

Légli Ottó a HNT társzervezetekkel kötött együttműködési megállapodásokról is beszámolt.

Az Agrárminisztériumtól állami feladatokat vállaltak át, ezáltal anyagilag is kötődnek a szaktárcához. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel épülő kapcsolatuk azért fontos, mert a borturizmus az ágazat egyik kitörési pontja lehet. A TAKARÉKBANK a speciális agrárfinanszírozási formákon belül kimondottan az ágazatra szabott feltételekkel áll a gazdák rendelkezésére.

sitemgr_kazzit-types-of-grapes-for-red-wine-nebbiolo.jpgFotó: atomicptc.info

Szólj hozzá