Takarék Csoport: 7,4 milliárdos CSOK-szerződés fél év alatt


2018. júl 31. írta: Takarék

Több mint 2500 család lakáshoz jutását segítették a Takarék Csoport tagjai Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) 2018 első felében. Összességében pedig már közel 15 ezer szerződést hoztak tető alá ezen állami támogatási forma három évvel ezelőtti bevezetése óta, mintegy 45 milliárd forint értékben. Ezáltal továbbra is a Takarék Csoport az egyik piacvezető a CSOK odaítélésében, minden ötödik támogatott család a Csoport tagjainak közvetítésével vásárolt lakást vagy házat. Az igénylések a CSOK kiterjesztésének, a lakáspiac dinamikus felfutásának, valamint a kedvezményes újlakás-áfa 2019 végi kivezetésének köszönhetően a Takarék Csoport várakozásai szerint tovább növekedhetnek.

Az összes támogatási cél figyelembevételével a Takarék Csoport közvetítésével egy család átlagosan közel 3 millió forinttal egészíthette ki a lakásvásárláshoz rendelkezésre álló egyéb forrásait. Ezen belül a törvény által megengedett maximális, 10 millió forintos összegű CSOK-támogatásra 414 család kötött szerződést 2018 első felében. A legnagyobb, 44 százalékos arányban a három- vagy többgyermekes családok jutottak hozzá ezen állami támogatáshoz, a kétgyermekesekkel a Takarék Csoport tagjai a CSOK-szerződések 42, míg az egy gyermekesekkel a 14 százalékát írták alá. A támogatások 72 százaléka használt lakás vásárlását finanszírozta, míg 18 százaléka új otthon építését, 10 százaléka pedig új lakás megvételét.

A Takarék Csoport a CSOK-igénylések további növekedését prognosztizálja, annak kapcsán, hogy az ingatlanpiac élénkülése folytatódhat. Az új lakások jelentős átadási hullámára lehet számítani amiatt, hogy azok általános forgalmi adójának kedvezményes, 5 százalékos mértéke 2020. január 1-jétől visszaáll a normál, 27 százalékos szintre. A kistelepülések ingatlanpiacát pedig az pörgetheti fel, hogy a kormány megemeli a CSOK összegét az ötezer fő alatti településen építkező, vagy használt ingatlant vásárló családok számára, ez ugyanis a magyarországi települések kilenctizedén lakók támogatási keretét növelheti.

nota4.jpgFotó: jesuitasaru.org

 

Szólj hozzá