Személyi kölcsönöknél is terjed a fix kamat


2018. júl 31. írta: Takarék

A személyi kölcsönöknél is gyorsan terjednek a fix kamatozású változatok, az új szerződések csaknem fele már öt évnél hosszabb kamatperiódusú – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból, írja a VILÁGGAZDASÁG.

 

A jegybank statisztikái szerint 2018 első öt hónapjában 77,6 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel a háztartások öt évnél hosszabb kamatperiódus mellett, ez az összes új szerződés 45,1 százaléka. Eközben a változó kamatozású, de legfeljebb egyéves kamatfixálású személyi hitelek aránya 28,55 százalékot ért el az első öt hónapban.

A lakossági ügyfelek fix törlesztő részletek iránti igényének emelkedése jól tetten érhető azon is, hogy az öt éven túli kamatperiódusú hitelek új szerződéseinek mennyisége csaknem megduplázódott 2017 első öt hónapjához képest, miközben a teljes új kihelyezett állomány „csak” 54,5 százalékkal emelkedett egy év alatt. Hosszabb távon vizsgálva a helyzetet még szembetűnőbb a változás: 2014 első öt hónapjában még 74 százalék volt a változó kamatozású személyi kölcsönök aránya, miközben a végig fix árazásúaké mindössze 16,45 százalékot ért el.

application-tracking.jpgFotó: m3solutions.net.au

Szólj hozzá