Reálértelemben is rekordot döntöttek a lakásárak


2018. júl 23. írta: Takarék

A Takarék Lakásárindex 2017 IV. negyedévében, a korábbi 257,51-ről 260,55-re változott. A drágulás így az előző negyedévhez képest 1,2 százalékos volt, ami visszafogottabb növekedést jelentett a megelőző időszakokhoz képest. Az aktuális mutató előállításához a Takarék Csoport piaci információi  és saját megfigyelései mellett felhasználtuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az adott időszakra feldolgozott valamennyi adatot. A lakásárindex a válság előtti maximumot jelenleg 29,8 százalékkal szárnyalja túl, reál értelemben ugyanakkor a változás minimális, 2017 negyedik negyedévében mindössze 0,9 százalékkal voltak magasabbak a reál lakásárak 2008 első negyedévéhez képest.

2017 IV. negyedévére az előző három hónaphoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek hazánkban a lakásárak. A növekedés így tehát elmaradt az előző negyedévekben tapasztalhatótól, a piac a 2014 óta tartó felívelési időszak legkisebb nominális emelkedését produkálta a tavalyi utolsó negyedévben, reál értelemben pedig azonos szinten maradtak az árak az előző negyedévivel. Az éves növekedés 2017 IV. negyedéve és az előző év azonos időszaka között nominális értelemben 11,53 százalékos volt, a reál emelkedés pedig szintén nagyon közel állt ehhez; 9,06 százalékos volt a drágulás mértéke.

Magyarországon a lakosság vagyonának jelentős részét a saját ingatlanban tartott pénz teszi ki, vagyis a lakásvásárlás egyben befektetési döntés is, ezért fontos kérdés, hogy az adott otthon értéke miként alakul a jövőben - írja a Portfolio.

goemb-haz-1-20180718.jpgFotó: portfolio.hu

A lakásárakra jelentős hatással van a környezet, például a vízpartok, az egyetemek közelsége, illetve a közlekedési lehetőségek, valamint a város vagy az adott városrész fejlődése. A jól sikerült városfejlesztések jelentős felértékelődést hozhatnak a lakáspiacon is, így azok járhatnak jól, akik ilyen beruházások által érintett területen vettek vagy vesznek lakást - derül ki a Takarék Jelzálogbank elemzéséből.

Lakáspiaci vízválasztó 30 millió forintnál

Túlfejlesztésbe még a minimális áfa hatására sem fordult az újlakás-piac. Továbbra is nagy a kereslet, de a drágulás miatt lassul a pörgés, már a használt ingatlanok körében is - írja a Világgazdaság. Egyre többen árazódnak ki vevőként a piacról a lakásárak rendületlen emelkedése miatt. Vízválasztónak az új építésű ingatlanoknál a 30 millió forintos ár bizonyul, az annál drágábbak körében lassabb a pörgés, mint a gyorsan kimazsolázott olcsóbb kategóriában – tapasztalják a piacon.

Az Észak-Dunántúl egyik jó példája Sümeg, ahol az elmúlt tíz-húsz évben számos, a várhoz kapcsolódó és azt kiegészítő fejlesztés valósult meg, ami a város lakáspiacára is komoly hatást gyakorolt. A Takarék Index szakértői szerint a környékbeli városokhoz - Celldömölkhöz, Pápához, Ajkához és Tapolcához - képest jóval nagyobb árnövekedés jellemezte Sümeg lakó ingatlanjait. A gazdát cserélt ingatlanok átlagos fajlagos árai Sümegen 2000 és 2017 között összességében 2,5-szeresükre növekedtek, miközben a drágulásban második Ajkán duplázódtak. Tapolca és Pápa lakáspiacait 70-73 százalékos drágulás jellemezte, míg Celldömölkön 52 százalékkal kellett többet fizetni tavaly, mint 17 évvel korábban.

balatonfured-20180718.png

 

 

 

Szólj hozzá