Munkanaphatás nélkül gyorsult az ipar


2018. júl 06. írta: Takarék

A nyers adatok alapján 0,4%-ra lassult az ipari termelés növekedési üteme májusban az előző havi 7,8%-os növekedés után, amit a munkanap hatás okozott: míg áprilisban kettővel több, májusban eggyel kevesebb munkanap volt. Munkanaphatással megtisztítva azonban 3,8%-ra gyorsult a növekedés az előző havi 2,9%-ról, míg egy hónap alatt szezonálisan és munkanappal kiigazítva 1,9%-kal nőtt az ipari termelés.

A KSH előzetes közlése alapján az ipart az élelmiszeripar és az elektronikai gyártás húzta, miközben a műanyaggyártás, gumigyártás, fémipar és vegyipar is szignifikánsan növekedett, ezzel szemben a járműgyártás enyhén visszaesett. Az ipar kilátásai továbbra is kedvezőek, így a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására. Kedvező, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre erősebb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat, amit tükröz az ipari és építőipari hangulat történelmi csúcsra emelkedése is.

facebook_commercegov_streamliningmanufacturing_20171002.jpgFotó: commerce.gov

Noha az elmúlt hónapokban az európai és német konjunktúra indexek visszaestek, a növekedés folytatását jelzik előre. Idén összességében 6,5%-ra gyorsulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,6% után, míg a nyers növekedés 6%-ra gyorsulhat az előző évi 4,8%-ról, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához. Így az idén 4,6%-os GDP növekedésre számít a Takarékbank, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2015 óta az ipari termelés 11,1%-kal, 2010-hez képest pedig 35,8%-kal bővült.

ipari_termeles_2018_jul.png

 

Szólj hozzá