Korrekció jöhet a hazai piacokon


2018. júl 06. írta: Takarék

Sorra döntötte a forint a negatív rekordokat az utóbbi hetekben, miközben elszálltak a hazai hozamok, a pénzpiacok pedig már a kamatemelést árazzák - írja a Világgazdaságban Suppan Gergely a TakarékBank vezető elemzője.

Az árfolyammozgásoknak számos külső mellett hazai okai is lehetnek. A forint gyengülését és a hozamok emelkedését eleinte a feltörekvő piaci tőkekivonás okozta, mivel az ilyen eszközöket kezelő menedzsereknek magyar instrumentumokat is el kellett adniuk. Ezeket a folyamatokat egyes feltörekvő piaci turbulenciák még fokozták is, csakúgy, mint a politikai és geopolitikai bizonytalanságok. Mindezt tovább erősítette az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed új előrejelzése, amely csak annyiban változott, hogy szűk többség mellett egy jövő évi kamatemelést előrehoztak az idei évre. Igaz, ennek nem kellett volna ekkora felfordulást okoznia, mivel ezenkívül nem tartalmazott új információkat, ráadásul az amerikai 10 éves hozam csak átmenetileg került 3 százalék fölé, egyelőre tartósan az alatt marad.

Vajon indokoltak-e a kamatemelési várakozások? A gyengülő forint, különösen, ha tartósan gyenge marad, valóban okozhat többletinflációt. Ám várakozásunk szerint egyelőre így is csak átmenetileg, a nyári hónapokban haladja meg a 3 százalékos célt, és kényelmesen a 2–4 százalék közötti toleranciasávban marad. Ezért egyelőre nem tűnik indokoltnak a gyors monetáris politikai válasz.

suppan_gergely_1.jpg

 

Szólj hozzá