Emelkedett a foglalkoztatottak száma


2018. jún 29. írta: Takarék

Március-május átlagában az előző év azonos időszakához képest 64 ezer fős növekedéssel 4.457 millió főre nőtt a foglalkoztatottak száma. A változáshoz az elsődleges munkaerőpiac 108 ezer fős növekedéssel, a közfoglalkoztatottak száma 41 ezer fős csökkenéssel, a külföldi telephelyen dolgozók száma pedig 3 ezer fős csökkenéssel járult hozzá. Az előző 3 havi átlaghoz képest 12 ezer fővel nőtt a létszám.

A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 32 ezer fővel 4.628 millióra növekedett. Ezzel párhuzamosan 0.1%-al 3.7%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta március-május átlagában, ami közel megfelel a várakozásoknak. A munkanélküliek száma 6 ezer fővel csökkent az előző 3 havi átlaghoz, míg 32 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Így a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 74.2%-a dolgozott, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 72.2%-os átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 78.5%-os rátájának eléréséhez.

A foglalkoztatottak száma a szolgáltatások kivételével minden piaci ágazatban bővülést mutatott 2018. I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdaságban 6 ezer, a feldolgozóiparban 21 ezer, az építőiparban ismét kiemelkedő, 45 ezer új munkahely keletkezett. A közszolgáltatások esetében közel stagnált, a piaci szolgáltatások területén pedig 13 ezer fővel csökkent a létszám éves alapon. A foglalkoztatottak száma várhatóan idén a nyári hónapokban fogja átlépni a 4.5 millió főt az 1980-as évek eleje óta először.

A munkanélküliségi ráta 2018-ban várhatóan 3.0%-ig süllyed a nyár végére, az éves átlag pedig 3.4% lehet. Tovább közelít a teljes foglalkoztatottság állapota felé a magyar gazdaság, azonban a sokat hangozatott munkanélküliségi ráta helyett ennek megállapításához sokkal érdemesebb a foglalkoztatási rátát vizsgálni, ami sokkal inkább kifejezi ezt az állapotot. Ezt a rátát tekintve pedig további 4-5%-os javulásra van tér az ideális munkavállalási korú népességben, a legjobb teljesítményt nyújtó európai államokhoz képest. Az aktív korú népesség létszáma alapján ez további 250-300 ezer új munkahelyet jelent, ezt követően lenne kijelenthető a teljes foglalkoztatottság. Ennek forrását az intézményi statisztikák is alátámasztják, a munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság közel 500 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik az inaktívak továbbra is jelentős számát, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve.

industry-workers-repairman-spanner-industrial-factory-construction-workshop-40288200.jpgFotó: Dreamstime.com

Továbbá a központi államigazgatás hatékonyságának növelésével több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében. A képzett munkavállalók hiánya lassíthatja a bővülést, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését. A szűkös munkaerő-kínálatból eredő további erőteljes reálbér növekedés pedig tovább ösztönzi a lakossági beruházásokat és a fogyasztást is.

munkanelkuliek_2018_jun.png

Szólj hozzá