Még legalább egy évig maradnak a laza monetáris kondíciók


2018. jún 20. írta: Takarék

Még legalább egy évig maradnak Magyarországon a jelenlegi laza monetáris kondíciók az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik 2019 közepétől számítanak lassú, fokozatos változásra. Horváth András, a Takarékbank elemzője úgy vélte: szigorításra a jövő év közepéig nem kell számítani, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonása kezdődhet el, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése 2020 közepétől. A tartósan laza magyar monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet egyre kevésbé támogatja - fűzte hozzá.

Rámutatott: bár a gyenge inflációs nyomás miatt a Fed lassú ütemben folytathatja a kamatemeléseket, míg idén decemberig folytatódik az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programja havi 15 milliárd euró összeggel, kamatemelésre pedig 2019 második feléig nem lehet számítani. Ezalatt pedig a hazai kockázati felárak is tovább szűkülhetnek a külső sérülékenység érdemi csökkenésének köszönhetően - mutatott rá a Takarékbank elemzője.

A közelmúltban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta „finom hangolni” a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze a 3 hónapos betétállomány szűkítése azon célból, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybe vétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására a bankközi kamatlábak, és a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek, így a kiemelten fontos, számos hiteltermék árazásának alapjául szolgáló 3 hónapos bubor kamatláb már 0,03 százalékra csökkent, az egy évnél rövidebb futamidejű diszkont kincstárjegyek hozamai pedig átmenetileg negatív tartományba süllyedtek. Az MNB Monetáris Tanácsa a szeptemberi ülésén 75 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományát.mnb1960x640-e1472628961251.jpg

Gyengül a forint: mit mond a jegybank?

Suppan Gergely a TakarékBank vezető elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában elmondta: úgy véli semmilyen fundamentális oka nincs a magyar deviza leértékelődésének, azt nemzetközi események mozgatták, most a legfontosabb szerinte, hogy a jegybank ne reagáljon idő előtt a piaci mozgásokra. Suppan Gergely szerint sok eszköze van még a testületnek egy jövőbeni esetleges kamatemelés előtt.

 

Szólj hozzá