Reális a jövő évi költségvetés


2018. jún 14. írta: Takarék

A kedvező fiskális folyamatoknak köszönhetően 4,1 százalékos növekedéssel, 1,8 százalékos deficittel és 2,7 százalékos inflációval számolunk – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetési törvény benyújtásakor, írja a Világgazdaság.

„Alapvetően reálisak a költségvetési terv fő számai, mi 4 százalékot alulról súroló növekedéssel és valamivel gyorsabb inflációval számolunk” – értékelte a Világgazdaság kérésére a fő számokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakértő az előirányzatnál dinamikusabb fogyasztásbővüléssel számol, a többi fő indikátor nagyjából megfelel a Takarékbank prognózisának.

Varga Mihály: korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni

Korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni - válaszolta egy kérdésre Varga Mihály a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat beterjesztését követően - írja a Portfolio. A kedvezményes áfakulcs ugyanis 2019. december végéig van érvényben. Elhamarkodott lenne erről már most dönteni. Közben figyeljük a lakásépítések piacát, egyelőre azt látjuk, hogy az építőipar kapacitással nem bírja a megkezdett építkezéseket. Az uniós kötelezettségek miatt ősszel úgyis kell technikailag adótörvényekhez nyúlni, ezért ráérünk ezzel 2019 őszén foglalkozni - magyarázta a miniszter.

 Suppan Gergely szerint a beruházások esetleges idei csúszása további lendületet adhat a jövő évi növekedésnek, de a kapacitáskorlát visszafoghatja a bővülés ütemét. Munkaerőhiány nélkül akár 5 százalékkal is nőhet a GDP. Az uniós projektek lezárása jövőre lendülhet be, így a számlákat elkezdheti kiküldeni a kormányzat az EU-nak, ami a pénzforgalmi szemléletű egyenleget akár többletbe is fordíthatja. A szakember szerint elképzelhető, hogy 2020-ra már több százmilliárdos többletből gazdálkodhat a költségvetés, de a számlák kiküldésének üteme a kormányzattól függ.

tn496c0.jpgFotó: Botár Gergely/kormány.hu

 

 

Szólj hozzá