Áprilisban csökkent a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma


2018. jún 14. írta: Takarék

Áprilisban két százalékkal csökkent a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma, míg egy százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák mennyisége az előző év áprilisával összevetve. A korábbi két számjegyű bővülések után a mostani teljesítmény a tavalyi magas növekmény és szezonális hatások miatt lett gyengébb, értékelte a TakarékBank vezető elemzője.

Suppan Gergely az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában elmondta: Most hajszállal csökkent a vendégéjszakák száma, hiszen összesen a külföldi vendégéjszakák száma 2,2%-kal csökkent az előző év áprilisához képest. Itt viszont ki kell emelni, nagyon magas volt a bázis. A belföldi vendégéjszakák száma pedig 0,9%-kal növekedett az elmúlt évihez képest, ami hát első ránézésre úgy tűnik, hogy egy jelentős megtorpanás ahhoz képest, ahogy a korábbi hónapokban ilyen rendre két számjegyű növekedést mutatott a szálláshely forgalom.

Egyértelműen hozzá kell tenni, hogy ennek egyértelműen a húsvét hatás lehet az oka, hiszen míg tavaly áprilisban volt a húsvét és akkor jöttek egyrészt külföldiek is szállást foglalni, másrészt a hazai, tehát a belföldi turizmus is a többnapos hétvégére akkor foglalt szállásokat, idén ez márciusra csúszott át. Ezért a márciusi számokat idén dobta meg. Viszont a bázis a tavalyi áprilisi húsvét miatt magas volt, és valószínű ez esett ki. Tehát, hogy gyakorlatilag itt a húsvét hatás lehet a háttérben, de úgy gondoljuk, hogy májusban, mivel ott is két hosszú hétvége volt, egyik május 1-jei hosszú hétvége, a másik pedig a pünkösdi hétvége, megint erős számok jöhetnek.

 hoxton-hotel.jpgFotó: Time Out London Blog

Szólj hozzá