A fix kamatozású lakáshitelek felvételét ösztönzi az MNB


2018. jún 12. írta: Takarék

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is ösztönzi a fix kamatozású lakáshitelek felvételét, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek részesedése jelentősen nőtt az új folyósításokon belül, 2018 márciusában már 50 százalékot ért el az arányuk - mondta Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatóságának igazgatója a jegybank hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tájékoztatón mutatták be az MNB Pénzügyi fogyasztóvédelmi jelentését, melynek fókuszában a lakáshitelek kamatának alakulása, a fix kamatozású kölcsönök felvételének ösztönzése, és a fogyasztók hitelszerződés előtti tájékoztatása áll.

A fenntartható fogyasztóbarát hitelezés érdekében a jegybank azt tervezi többek között, hogy kevesebb lakáshitelt vehetnének fel azok, akik a rövidebb rögzített kamatozású kölcsönben gondolkodnak. Átalakítanák továbbá a teljes hiteldíj számítását is annak érdekében, hogy a leendő adósok jobban lássák a kamatkockázatokat - írja a BiztosításiSzemle.hu.  Május végére a százmilliárd forintot is meghaladja a várakozások szerint a bankok és a takarékszövetkezetek által folyósított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek állománya. Egy átlagos ügyfél bő 16 éves futamidőre, közel 11 millió forint összegben vesz fel ebből a fajta jelzáloghitelből.

rehab-loans-for-real-estate-investors-costs-terms-lenders.pngFotó: Fit Small Business

 

Szólj hozzá