Válságálló a magyar gazdaság


2018. jún 11. írta: Takarék

Olyan költségvetés lesz a jövő évi, amely egy nemzetközi válság kirobbanása esetén sem engedi eltéríteni hazánkat a gazdaságpolitikai célok elérésétől – mondta pénteken a kormányfő. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a magyar gazdaság ma már válságálló, nem lehet egy lapon említeni a 2008–2009-es állapotával - írja a Magyar Idők.

A lap az elhangzottak kapcsán megkérdezte a válságjelekről és a magyar gazdaság állapotáról a Takarékbank vezető elemzőjét. Suppan Gergely hangsúlyozta, hogy az ország jelenlegi helyzetét nem lehet egy lapon említeni azzal, amilyen 2008–2009-ben volt, amikor a nemzetközi pénzügyi válság kirobbant. – Azóta fundamentális fordulat következett be, jelentős mértékben csökkent az ország sérülékenysége. Hazánk GDP-arányos nettó külső adóssága 2009-ben 60 százalék volt, most 10 százalék körül van. Két éven belül Magyarország nettó hitelezővé válik, ami nagy előnyt jelent – magyarázta a szakértő.

Szerinte kitart a gazdaság lendülete, szárnyal az építőipar, bővül a beruházások üteme. Ezért ha a nemzetközi körülmények rosszabbra fordulnának, az sem rengetné meg hazánkat. Az elemző ezzel együtt pozitívnak nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben megfelelő mértékű tartalékot képeznek.

gdp_5.jpgFotó: Tehran Times

 

Szólj hozzá