Főleg használt lakásra kell a hitel


2018. jún 11. írta: Takarék

A használt ingatlanok vevői húzzák a lakáshitel piacot, e területen az átlagosnál is jóval gyorsabb a növekedés az új kihelyezé­seknél, írja a Világgazdaság.

Több mint másfélszeresére növekedett a használt ingatlan vásárlására felvett lakáshitelek új szerződéseinek összege 2018 első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, miközben a teljes piac nagyjából 40 százalékkal bővült – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ennek eredményeként 69,3-ről 73,9 százalékra emelkedett a súlyuk az összes forint alapú lakáshitel-kihelyezésen belül, miközben a többi hitelcél súlya kivétel nélkül csökkent.

Az MNB statisztikái szerint a használt lakások vásárlása után – jóval lemaradva – az építés és a bővítés volt a legnépszerűbb hitelcél 20,3 milliárdos új kihelyezés mellett, ami 11,6 százalékos növekedés 2017 első négy hónapjához viszonyítva. Január és április között az új lakások vásárlásához nem egészen 19 milliárd, felújításhoz, korszerűsítéshez pedig 8,1 milliárd forintnyi új lakáshitelt vettek fel a háztartások, ami 37,8, illetve 30,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

haus-verkaufen.jpg

Fotó: The Gallery Düsseldorf  

Szólj hozzá