Mérföldkőhöz érkezünk az elektronikus fizetésben


2018. jún 08. írta: Takarék

Az elektronikus tranzakciók száma tavaly átlépte az egymilliárdot – idézi Bartha Lajost, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatóját a Világgazdaság. Ami még csak szerény előjele annak a számnak, ami azután várható, miután az azonnali fizetési rendszer élesedik 2019-ben – állapította meg a Portfolio.hu. Ennek a sikerességéhez azonban a szolgáltatók is kellenek, akiknek az árazását is átszabhatja hamarosan az MNB.

A pénzügyi infrastruktúrák területét irányító szakember hozzátette: az 1 013 214 422 tranzakcióból 619,5 millió volt kártyás fizetés, 321,2 millió átutalás, míg 72,5 millió azonnali beszedési tranzakció. A magyar elektronikus pénzügyi rendszerben naponta 6 ezermilliárd forint forgalom zajlik. Ez azt jelenti, hogy a teljes magyar GDP 41-szer fordult meg tavaly a hazai pénzügyi rendszerben; a tranzakciók értékében a növekedés 5,7 százalékos volt. Ugyanakkor a fenti számok még mindig csak a hazai fizetési forgalom 15-20 százalékát teszik ki, a pénzügyek 80-85 százaléka továbbra is készpénzben bonyolódik.

Már több mint egymilliárd darab pénzforgalmi tranzakciót bonyolítottunk le tavaly Magyarországon, - derült ki mindez a jegybank mai sajtótájékoztatóján, mely során szó volt arról is, hogy néz majd ki az azonnali átutalási rendszer.

depositphotos_80309526-stock-photo-e-banking.jpgFotó: Depositphotos

 

Szólj hozzá